Snoubení vín a vánočních pokrmů

Ať už o Vánocích servírujete tradiční jídla spojená s těmito svátky, či vaříte podle své chuti mají pro vás vinaři z ANNOVINO několik tipů:

Slavnostní aperitiv: šumivé víno, slámové víno, výběr z cibéb

Smažený řízek z kapra s bramborovým salátem: bílé plné suché až polosuché v kvalitě pozdního sběru – Rulandské šedé, Chardonnay, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský

Pstruh a přírodní úpravy kapra: bílé suché nebo polosuché – Rulandské bílé, Veltlínské zelené

Losos: bílé nazrálé, může být i starší ročník – Chardonnay, Rulandské šedé, nebo sušší rose (Svatovavřinecké) či Frizzante rose

Kuřecí maso: bílé plné mírně aromatické – Müller Thurgau, případně Erilon či Savilon

Středomořská kuchyně: Svatovavřinecké rose, Cabernet Moravia rose

Asijská kuchyně: Sauvignon, Tramín červený, Hibernal

Husa nebo kachna: červené extraktivní – Frankovka, Modrý Portugal, Dornfelder

Krocan: Frankovka, Rulandské modré

Vepřový řízek: červené mladé plné – Modrý Portugal nebo bílé výraznější sušší – Ryzlink vlašský

Zvěřina, steaky: červené plné extraktivní – Modrý Portugal, Dornfelder

Chlebíčky, studené obložené mísy: bílé harmonické se svěží kyselinkou – Müller Thurgau, Ryzlink vlašský

Uzené, klobásky: červené s vyšším obsahem tříslovin a vyšším podílem kyseliny – Dornfelder

Zabíjačkové speciality: Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské modré suché

Závin a světlé cukroví: Rulandské šedé polosladké až sladké, Tramín červený polosladký, Pálava, Hibernal, Pohádkové, Višňové

Ovocné saláty: Frizzante rose, Pohádkové růžové

Oříšky: Chardonnay suché až polosuché

Sorbety, zmrzliny: sekty – bílý, rose, brut i demi, Tramín červený polosladký, Hibernal, Pohádkové bílé

Perníčky, čokoláda: Sevar, Dornfelder, Višňové

Digestiv: výraznější vína se zbytkovým cukrem – Rulandské šedé výběr z cibéb polosladké až sladké, Pálava polosladká, Hibernal

Vinařství ANNOVINO Lednice Vám přeje Vánoce plné chutí!

Chci sdílet tento článek
Translate »