Snoubení vín a Velikonočních pokrmů

Snoubení vín vinařství ANNOVINO LEDNICE s tradičními velikonočními pokrmy

Velikonoce následují 6 týdnů po Masopustu. Masopust provázejí neodmyslitelně zabíjačky. Je zajímavé, že doba pro naložení masa na uzení je stejná, a proto se udívalo právě o Velikonocích, nebo těsně před nimi. Uzené maso patří k Velikonocům stejně jako bylinky a vejce. Stejně tak je zajímavé, že v tradiční české kuchyni jsou různé pokrmy pro jednotlivé dny Velikonoc. Z toho důvodu následuje doporučení po jednotlivých dnech:

Zelený čtvrtek – k tomuto dni neodmyslitelně patří různě upravená zelená strava – špenát, zelí, kopřivy a bylinky, které podle tradic zajišťují zdraví po celý rok. Můžeme doporučit bílá suchá vína typu Veltlínské zelené, Sylvánské zelené nebo svěží Sauvignon. V tento den se také pojídají tradiční jidáše potírané medem, škvarkové placky a někde také vajíčka. Zajímavá by mohla být kombinace jidášů se svěžími víny s příjemným zbytkovým cukrem např. Veltlínské červené ranné nebo cuvée Müller Thurgau & Chardonnay.

Velký pátek – podle tradic znamená den odříkání, smutku a půstu. V dřívějších dobách se lidé museli spokojit maximálně s jedním prostým jídlem denně, nejčastěji s polévkou nebo brambory. V dnešní době je vše naštěstí jinak a pokud máme rádi víno, samozřejmě si jej neodepřeme ani v tento den. K tradiční polévce můžeme doporučit odrůdu Müller Thurgau.

Bílá sobota – o tomto dni si vynahradíme předchozí, alespoň částečný půst. Nejtypičtějšími jídly jsou různé nádivky, hlavičky, sekaniny, samozřejmě s bylinkami a podílem uzeného masa. Zde můžeme doporučit tradiční moravské odrůdy červených vín nebo suchý Ryzlink vlašský. Sladké mazance skvěle doprovodí bílá přívlastková vína se zbytkovým cukrem – zkuste třeba cuvée Pohádkové nebo Rulandu šedou.

Hod Boží velikonoční – bývá ve znamení bohatě prostřeného stolu, kterému vévodí masové polévky a různé úpravy masa podle rodinných a krajových zvyklostí (pečené kůzle, skopové, králík, drůbež, vepřové i hovězí maso). Podle toho volíme odrůdy od Rulandského bílého, Vlašáku až po červená vína, v případě hutnějších a kořenitějších úprav až po Sevar a Dornfelder. K odpolednímu posezení neodmyslitelně patří sladký beránek, boží milosti, bábovka, buchty, koláče, ale i dorty. Chybu neuděláme se sladším Tramínem, Pálavou nebo s Hibernalem. Vyzkoušejte i růžové víno Cabernet Moravia. Ke zvláště slavnostním chvílím patří náš klenot – výběr z cibéb – Rulandské šedé 2018, nejlepší sladké víno České republiky, které je i v Salonu vín.

Velikonoční pondělí – to jsou různě upravená vejce, sekaná a studené mísy. A samozřejmě koleda. Dopřejme sobě i koledníkům kvalitní a dobře pitelné svěží moravské víno mladších ročníků, nejlépe bílé, suché a nepříliš aromatické. Doporučit můžeme mladá a svěží vína – Ryzlink vlašský, Večerku apod. K čokoládovým vajíčkům vyzkoušejte Višňové nebo Dornfelder.

Na závěr se zmíníme o univerzálním společníkovi ke všem pokrmům – dobrému sektu. Sekty si můžeme vychutnat jak samotné, tak k jakémukoliv pokrmu. Vhodné je i na samotný závěr posezení.

Už jste ochutnali a vyzkoušeli naše nové Amonit Sekty?

Chci sdílet tento článek
Translate »